SMART vreteno


U posljednjem desetljeću došlo je do brzog napretka tehnologije i digitalne transformacije industrije alatnih strojeva, što je dovelo do tzv. četvrte industrijske revolucije i naziva: Industrija 4.0.
HSTec je kroz to vrijeme uložio sve svoje napore, znanje, iskustvo i viziju da bi održao novu tehnološku razinu, što je rezultiralo razvojem SMART vretena, spremnog za Industriju 4.0.

SMART Spindle

Prije svega, našem vretenu je bila potrebna određena razina nadogradnje u senzorizaciji i digitalizaciji. Vreteno je moralo imati sposobnost komunikacije s upravljačkim sustavom alatnog stroja kako bi javilo stroju trenutno stanje performansi te buduća predviđanja. Nova uloga vretena bila je povećati učinkovitost proizvodnje alatnog stroja i poboljšati trenutne mogućnosti procedure održavanja, te na taj način produžiti vijek trajanja alatnog stroja.

Trebalo je ispuniti niz zahtjeva kako bismo izradili komponentu alatnog stroja koja ima sposobnost komuniciranja i predviđanja. Kao odgovor na to, naš odjel za razvoj i projektiranje lansirao je novo SMART vreteno. Bez gubitka svojih prijašnjih značajki za visoko preciznu i visokoučinkovitu obradu, SMART vreteno je dobilo skup internih senzora i digitalni modul za prikupljanje podataka i praćenje ključnih performansi i pokazatelja predviđanja. Naš proizvodno-tehnološki odjel je bio ključan da proizvedene komponente vretena dobiju zadani mikronski precizan oblik.

Sljedeći korak bio je sklopiti sve dijelove zajedno. Tijekom tog kompleksnog procesa naš visokostručni tim za montažu i mehatroniku sastavio je mehaničke dijelove, elektromotor i digitalne senzore. Jako važan dio procesa bila je provjera specifikacija modela: dinamičko balansiranje osovine, električna i mehanička sigurnost, probna testiranja i zaleti za S1 radni ciklus motora, te razina vibracija vretena. Funkcionalnost digitalnih senzora provjereno je putem modula za prikupljanje podataka i odgovarajućeg korisničkog softverskog sučelja.

SMART Spindle

SMART vreteno sada se moglo povezati i komunicirati. Primijenili smo koncept Industrije 4.0 na tradicionalnu tehnologiju alatnih strojeva kako bismo potaknuli inovacije te poboljšali performanse proizvodnih strojeva.

SMART vreteno može biti dizajnirano i predviđeno za obrade brušenjem, tokarenjem i glodanjem. Ključne karakteristike su:

  • Daljinsko praćenje ključnih pokazatelja performansi
  • Predviđanje mogućih kvarova i intervala održavanja
  • Komunikacija s upravljačkim sustavom alatnog stroja
  • Korekcija nastale osovinske neravnoteže tijekom rada vretena
  • Aktivna kompenzacija aksijalne toplinske ekspanzije vretena
  • Senzori brzine i položaja visoke rezolucije
  • Sustav automatskog stezanja alata
  • Kompatibilnost sa svim sustavima upravljanja i programima CNC alatnih strojeva

Karijere

HSTec je tvrtka koja je prepoznatljiva po kvaliteti, inovativnosti i visokokvalificiranim djelatnicima. Pratimo svjetske trendove u industriji alatnih strojeva i automatizaciji, konstantno primjenjujući nove tehnologije temeljene na opsežnim istraživanjima tržišta. Kako uvijek postoji prostor za napredak, u stalnoj smo potrazi za talentima koji nam mogu pomoći u ostvarenju cilja kontinuiranog razvoja. Zauzvrat nudimo kontinuirano usavršavanje, mogućnost napredovanja u karijeri i suradnju s vrhunskim stručnjacima.

Detaljnije